УСПЕШНОСТ ИЗЛЕЧЕЊА ЗАВИСИ ОД СТАДИЈУМА БОЛЕСТИ

20. МАРТ- НАЦИОНАЛНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

Карцином дојке најчешћи је малигнитет у женској популацији. Сазнање да болује од рака дојке велики је шок за сваку пацијенткињу. Ипак, важно је истаћи да од стадијума зависи успешност излечења. Карцином у почртној фази излечив је у 100% случајева, док је у четрвртој, последњој фази, проценат 22%. Зато стално апелујемо да се пацијенткиње редовно јављају на превентивне прегледе- каже асистент др Марко Бута, онкохирург Института за онкологију и радиологију Србије.
Први корак у лечењу је биопсија. Реч је о хируршко-радиолошкој процедури која се обавља под локалном анестезијом, најчешће под контролом ултразвука. Процедура може бити непријатна, али није болна. Пре биопсије, потребно је да пацијент донесе лекару тражене анализе хемостазе, односно време крварења. Након биопсије се може јавити црвенило, оток и хематом који ће се спонтано повући након неколико дана. Важно је да пацијенти долазе на заказане контроле, јер ће тешко сами препознати да се болест вратила. Највећа шанса да се рак дојке врати је у првих пет година од постављања дијагнозе.
Др Марко Бута истиче да је лечење онколошких пацијената тимски рад. Рак дојке се лечи комбинацијом различитих модалитета лечења као што су хирургија, хемиотерапија, радиотерапија, хормонска терапија, таргет терапија и имунотерапија. На основу сагледавања комплетне дијагностике, конзилијум предлаже тип онколошког лечења. Пацијент је у центру мултидисциплинарног тима и свакако има последњу реч при одабиру терапије- наглашава др Бута.

Др Марко Бута
Успешност излечења зависи од стадијума карцинома. А одређивање стадијума болести лекарима служи да сагледају у којој мери се рак дојке проширио по телу. Како др Марко Бута објашњава, постоје 0,1,2,3,4 стадијум, при чему нижи бројеви показују да се рак дојке мање проширио, док последњи стадијум има најлошију прогнозу.
-Како пацијент пролази кроз различите фазе лечења, потребна је психолошка подршка. Пацијенткиње би требало да обаве разговор са свим члановима тима о специфичности сваке фазе лечења. Да би се што боље припремиле за лечење, саветује се упућивање пацијента у психолошко саветовалиште. Од неизмерне је важности да чланови породице обаве разговор са онколозима, с обзиром на то да је подршка породице и околине непроцењива- наглашава доктор.
Др Марко Бута је асистент и доктор медицинских наука на Медицинском факултету у Београду, шеф Одсека за ендокрину хирургију и хирургију главе и врата на клиници за онколошку хирургију Института за онкологију и радиологију Србије. Усавршавао се у Немачкој и Јапану, а учествовао је као аутор и коаутор бројних стручних публикација. У Општој болници „ Лаза К. Лазаревић“ је едукатор и консултант.

У Србији на годишњем нивоу имамо око 4000 нових пацијената, тако да и код нас рак дојке и даље представља најчешћу малигну болест жена. У Мачванском округу, највиша стопа обољевања је у општинама Мали Зворник и Љубовија. Ове општине имају и највећу стопу морталитета.

Треба напоменути да рак дојке није искључиво везан за женски пол. И мушкарци имају ткиво дојке и могу на њему развити канцерогене промене.  С обзиром на то да мушкарци имају много мање ткива дојке, сам рак је доста ређи. Свакако, треба обратити пажњу и сваку промену пријавити лекару.

За више информација о превенцији и самопрегледу дојке посетите наш блог.