Врхунски српски ортопеди обучавају колеге у шабачкој болници

У Општој болници “Др Лаза К. Лазаревић” у Шапцу по први пут урађена је операција кука латералним приступом. Реч је о савременом начину решавања прелома кука и окоштавања зглоба кука уградњом различитих типова протеза који пацијентима омогућава бржи опоравак и бољи квалитет живота. Уз стручни надзор врхунских српских ортопеда и опреми коју је наша установа у протеклих неколико година добила, шабачким лекарима омогућено је да у овој области иду у корак са светом.

Како је објаснио др Раде Мићић, ортопед у шабачкој болници, под надзором клиничког асистента др Уроша Дабетића из Клинике за ортопедску хирургију и трауматологију Универзитетског клиничког центра Србије у Београду, јуче су урађене три операције и то најсавременијим хируршким приступима код пацијената са преломима горње трећине натколенице и кука. Подсећамо да је др Урош Дабетић недавно постао нови стручни консултант наше установе.

– Бенефити оваквог вида лечења за пацијенте су бројни. Између осталог, смањују се компликације након оперативних захвата међу којима су ишчашење протезе, инфекције, тромбоемболијске компликације, смртност. У току и након оперативног захвата губици крви су минимални, пацијент се брже опоравља, брже враћа радним обавезама, краће борави у болници, и што је најважније, побољшава му се квалитет живота – наводи др Раде Мићић.

Успостављање сарадње између шабачке болнице и др Уроша Дабетића означава отварање новог поглавља у лечењу ортопедских пацијената, истиче др Мићић. Унапређење оперативне технике шабачких ортопеда је од круцијалне важности за постизање боље здравствене заштите. Овоме у прилог говори и сарадња са асистентом др Браниславом Кривокапићем из Института за ортопедско – хируршке болести “Бањица” који колегама у Шапцу помаже у унапређењу хируршке технике у области уградње протеза колена.

Др Урош Дабетић и др Раде Мићић

– Долазак у нашу установу колега из еминентних ортопедских клиника у Србији за мене као ортопеда представља изузетно важан део континуираног професионалног развоја у медицини. Ортопедија је област медицине која се бави дијагнозом, лечењем и превенцијом поремећаја мишићно-коштаног система, захтевајући константан напредак и нове технике. Оваква сарадња омогућава размену искустава, знања и савета, што унапређује вештину и компетенцију ортопеда. Колега Урош Дабетић несебично дели своје знање, усавршавајући најновије технике хируршких захвата, помаже у доношењу бољих одлука у вези са лечењем пацијената. Размењујемо и мишљења о компликованим случајевима и заједнички радимо на решавању проблема. Све ово доприноси развоју наше стручности и пружа бољу негу пацијентима – наглашава др Раде Мићић.