За излаз из епидемиолошке кризе, вакцине су једино решење

Од почетка пандемије, у свету је од последица инфекције Ковидом преминуло близу три милиона људи. За протеклих годину дана, Србија је остала без скоро 6.000 становника који су подлегли у борби са короном. За излаз из овакве ситуације, струка је неподељена: вакцине су једино решење.

Према подацима Републичког завода за статистику, у прва два месеца ове године број умрлих је за 2.755 већи у односу на исти период прошле године или за 15,5 одсто. У периоду од јануара до децембра 2020. године, број умрлих у Републици Србији је за 13.991 већи од броја умрлих у истом периоду 2019. године, или за 13,9 одсто.

Боља ситуација није ни у Европи. Све ово показује размере пандемије. Додатну бригу стварају нови сојеви вируса и упозорења стручњака широм света да би могло да дође до такве мутације да досадашњи обухват вакцинације неће бити довољан да се развије колективни имунитет. Зато је потребан велики одзив становништва на имунизацију.

Прве дозе вакцине против короне у нашој земљи дате су 24. децембра 2020. године, два дана након што је први контингент цепива пристигао. Масовна имунизација становништва почела је већ 19. јануара. Грађанима Србије, сада су на располагању вакцине од, чак, четири произвођача. За све ове вакцине заједничко је што су подједнако ефикасне. Разлике су једино у начину производње, чувања, дистрибуције и у цени.

До 1. априла, у Србији је дато 2.446.691 доза вакцина против Ковида 19. Од тога, 1.014.979 грађана је ревакцинисано. У Шапцу прву дозу вакцине до сада је примило 21.856 Шапчана, а њих 16.738 и другу дозу, што значи да је 18,7 одсто становника у овом граду у потпуности вакцинисано. На основу података шабачког Завода за јавно здравље, односно недељних извештаја ове установе, од 8. марта број заражених је у значајном порасту.

 

Досадашње искуство указује нам да вакцина може да спречи драматичне исходе инфекције Ковидом, посебно код ризичних група. Старије особе, гојазни, оболели од карцинома, особе са кардиоваскуларним и хроничним респираторним болестима, хипертензијом, посебно су угрожени. Из тог разлога специјалисти Опште болнице “Др Лаза К. Лазаревић”, немају дилему по питању вакцинације.

Како др Олгица Станић Бугарчић, интерниста ендокринолог истиче, у досадашњем искуству показало се да су особе са дијабетесом лакше оболевале од ковид инфекције и да је клиничка слика код ових пацијената била тежа. Ковид је у њиховом случају у значајној мери нарушавао гликорегулацију.

– Дијабетичари имају нарушени имуни одговор и свакако су склонији и другим врстама инфекција, не само Ковиду 19. Оно што смо запазили у пракси је да смо пацијентима који до тада нису имали инсулин у терапији, морали да уводимо инсулин. А особама које су имале инсулин, морали смо да повећавамо дозе. Смртност код особа са дијабетесом оболелих од ковида била је већа у односу на друге – наглашава др Олгица Станић Бугарчић и додаје да препоручује вакцинацију.

Вирус ће кружити у популацији докле год има особа која може да буде заражена, наводи прим. др Снежана Ковачевић, кардиолог уз апел и молбу грађанима да се вакцинишу. Како истиче, вирус је крајње индивидуалан, те тако неко прође са минималним симптомима којих није ни свестан, док неко други умре за две недеље. Током ових годину дана, како наводи, приметила је да је више од 90 одсто пацијената који су прележали акутно запаљење плућа, односно ковид пнеумонију, имало и акутни миокардитис (запаљење срчаног мишића).

– Болест је таква да је тешко предвидети почетак, а неко време пре појаве првих симптома пацијенти су инфективни. Деси се да дођу због нечега сасвим другог, а испостави се да имају коронарну болест. С друге стране, дођу на преглед због коронарне болести, нестабилне ангине или инфаркта миокарда, а испостави се да су ковид позитивни и да су у склопу ковид инфекције развили инфаркт миокарда. Једино решење је вакцина. Пацијенти који су прележали ковид инфекцију веома су расположени да се вакцинишу, јер знају шта су прошли и не желе да им се то поново догоди – каже прим. др Снежана Ковачевић.

Једна од најугроженијих група свакако су онколошки пацијенти. Због ослабљеног имунитета који не може да се на прави начин одбрани од ковид инфекције, посебно након примања терапије, ове особе имају повећан ризик да се разболе од тежих облика болести. Доктор Слободан Поповић, онкохирург, наглашава да ови пацијенти вакцином могу да буду потпуно заштићени.

– Онколошки пацијенти треба да се вакцинишу када нису на хемиотерапији. То је најсигурнија заштита. Што се тиче осталих, без обзира да ли је неко прележао Ковид или не, сви треба да се вакцинишу. Они који су прележали, три до шест месеци имају антитела и неку одбрану, али нису потпуно заштићени. Они могу да буду заражени са благом клиничком сликом, а биће инфективни и пренеће вирус неком другом, трећем, четвртом и тај ланац никако нећемо моћи да прекинемо. Зато је потпуна заштита вакцина – објашњава др Слободан Поповић.

Да је епидемиолошка слика неповољна, показује и стање у шабачкој Ковид болници. Хоспитализовано је 105 оболелих међу којима је једно дете. Четири болесника су на респиратору интубирана, а петоро је на неинвазивној механичкој вентилацији.