Захвалнице и признања у завршници 2022. године

На новогодишњем коктелу који је организован у Општој болници “Др Лаза К. Лазаревић” у Шапцу, у присуству колега, градских званичника и сарадника, представљени су резултати постигнути у 2022. години, а најављени су и планови за наредни период.

Како је истакао директор болнице др Слободан Поповић, након две тешке године изазване пандемијом Ковида 19, здравство је почело да се враћа у пређашње стање. Годину која је у самој завршници памтиће по великом броју младих лекара који су добили специјализације и уже специјализације, по набавци савремене опреме, као и по увођењу нових процедура.

– По први пут у историји шабачке болнице, у мају 2022. године уграђен је први пејсмејкер. У ортопедији су уведене нове процедуре, а радило се много и на развоју минимално инвазивне хирургије. Бројни врхунски стручњаци редовно долазе у нашу установу где едукују наше лекаре. У том ћемо правцу и даље ићи. Процедуре које смо започели треба да имплементирамо до краја. Надам се да ћемо у наредној години успети да запослимо још више младих лекара и да им доделимо потребне специјализације – рекао је др Слободан Поповић и додао да је за 2023. годину императив развој сале за катетеризацију.

Крај године био је прилика да се доделе захвалнице колегама које су током године отишле у пензију, а додељена је захвалница и најбољој служби. Ове године то је била Служба педијатрије.

А по први пут додељена су признања за лекара и медицинску сестру–техничара за дугогодишњи савестан и професионални рад. Са жељом да као колектив дамо свој скромни допринос у очувању сећања на колеге које су нас задужиле посвећеним радом, посебно признање за лекара носи име по интернисти реуматологу прим. др Александру Јовановском (27. април 1963 – 14. јануар 2021.), дугогодишњем начелнику Службе интерне медицине. Признање за медицинску сестру–техничара носи име по Спасенији Искић (11. јул 1960 – 28. новембар 2012.), која се посебно истакла као координатор кампање за донорство органа „Продужи живот“.

Добитница посебног Признања „Прим. др Александар Јовановски“ за дугогодишњи савестан и професионалан рад је др Нада Рувидић, специјалиста пнеумофтизиологије.

– Јако емотивно сам доживела ово признање. Саша је изгубио живот у борби са ковидом, то је увек тужно. Поред тога, био је изузетан лекар и мени је част што сам понела ову награду. Био је изванредан интерниста, реуматолог, професионалац, имао је одличан однос са пацијентима и са колегама. Ја сам скоро на крају свог радног века и сматрам да је ово велико признање за сав мој ангажман у професионалном раду. Много ми је жао што Саше нема, он недостаје у сваком моменту – рекла је др Нада Рувидић, а признање јој је уручила Сања Јовановски, супруга Александра Јовановског.

Добитница посебног Признања „Вмс Спасенија Искић“ за дугогодишњи савестан и професионалан рад је Верица Шаша, медицинска сестра у Служби офталмологије.

– Велика је част добити ову награду која носи име по колегиници са којом сам радила у Служби офтамологије доста година. Познавала сам њен рад. Била је пожртвована, имала је идеје и споводила их у дело. Била је несебична у свом раду и помагању млађим колегама. Колегиница која је живот завршила после можданог удара, а своје органе донирала и била пример хуманости и херојства. Ово је пуно емоција. Тешко је, али са друге стране, драго ми је што је менаџмент болнице ову награду предложио како би Спасенија Искић живела годинама у сећању – рекла је Верица Шаша, а њој је признање уручио Никола Искић, син Спасеније Искић.