13. јун – Међународни дан свести о албинизму

Албинизам као поремећај пигментације је у Еуропи врло редак: преваленција албинизма у европским земљама износи око 1 : 20000 особа. Због тога је јавна перцепција албинизма и здравствених проблема с којима се особе с албинизмом суочавају врло слаба.

Насупрот томе, у супсахарској Африци учесталост албинизма варира од 1 : 1000 особа (у појединим популацијама у Зимбабвеу) до 1 : 5000 (у западним дијеловима Африке). Тамо су особе с албинизмом присиљене да се носе и са проблемом стигматизације и друштвене дискриминације којој су извргнуте због специфичне боје коже, као и због магијских веровања о албинизму које је дубоко укорењено међу домаћим становништвом, на пример да је реч о духовима или магичним бићима чији се деловио тела користе у различитим ритуалима.

Албинизан је редак, незаразни и генетски наследни поремећај пигментације узрокован недостатком пигмента меланина. Постоји велики број облика и подтипова албинизма, али је свим заједничко да оба родитеља морају бити носиоци гена, јер се албинизам рецесивно преноси. Ово стање је присутно код оба пола и присутно је у свим етничким групама. Такође је неизлечиво, односно не постоји терапија као замена за меланин.

Недостатак меланина значи да су особе са албинизмом изузетно осетљиве на утицај ултраљубичастог зрачења и излагање Сунчевој светлости. У неким земљама, углавном афричким, већина особа са албинизмом умире од рака коже између тридесете или четрдесете године живота. Рак коже је могуће спречити, али то укључује редовне прегледе, коришћење заштите у виду пригодне одеће, наочара и заштитних крема.

Боја очију је, код већине особа с албинизмом, сива или светлоплава. Будући да је меланин значајан фактор у развоју вида, особе с албинизмом често пате од озбиљних сметњи вида попут нистагмуса, страбизма, оштећења и поремећаја акомодације (кратковидост и далековидост).

На међународном нивоу, канадска невладина организација „Под истим сунцем“ придружила се покојном амбасадору мисије Сомалије при Уједињеним нацијама Јусуфу Мохамеду Исмаилу, у његовом напору да донесе одлуку која промовише и штити права особа са албинизмом. 13. јун Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је Међународним даном свести о албинизму.