5. мај-Светски дан астме

Светски дан астме се обележава на иницијативу Глобалне иницијативе за астму (GINA), уобичајено првог уторка у мају. Ове, 2021. године се овај дан обележава у среду 5. маја. Реч је о најчешћој незаразној болести деце.
Према подацима Светске здравствене организације више од 339 милиона људи на свету има астму. Не постоје прецизни подаци о броју оболелих у Србији, али последње статистике указују да око 220. 000 одраслих особа у Србији има астму, а од тога њих 2.000 има тешку астму.
Астма је хронична болест дисајних путева. Главно обележје је бронхоспазам који изазива појаву звиждања, осећај притиска у грудима и краткоћа даха. Болест је изазвана комбинацијом сложених и непотуно разјашњених узрока.
Овогодишња тема Светског дана астме је „ Откривање заблуда о астми“. То је позив за разоткривање најчешћих заблуда у вези са овом болешћу.
Најчешћи митови и заблуде у вези са астмом су:
-Астма је дечија болест, превазилази се одрастањем
-Астма је заразна
-Оболели се не би требало да се баве спортом
-Астма се контролише само високим дозама кортикостероида.
Истина је да:
-Астма се јавља у свим узрастима
-Астма није заразна, али вирусне респираторне инфекције могу изазвати асматични напад. Код деце је астма често повезана са алергијама.
-Добро контролисана астма није препрека вежбању, понекад и врхунском спорту.
-Астма се углавном контролише кортикостероидима који се удишу у малим дозама.
Није могуће спречити све астматске нападе, али је могуће предузети неке кораке како би се смањила могућност напада. Неопходно је редовно и по тачним упутствима узимати терапију, избегавати алергене ( прашина, длаке, полен…) и иритансе ( дим, хладан ваздух, магла, хемикалије…), редовно одлазити на контролне прегледе- и када симптоми астме нису изражени.
Ипак, потребно је нагласити да узрок који провоцира напад може остати непознат код неких пацијената.
Када је астма добро контролисана, њен утицај на свакодневни живот се може свести на минимум.
Оболели нису под повећаним ризиком од Covid-19, а Глобална иницијатива за астму препоручује вакцинацију.