8.мај- Светски дан борбе против рака јајника

Светски дан борбе против рака јајника удружује организације широм света које се баве овом темом, са циљем да се идеја о раном откривању симптома болести и правовременом лечењу што више прошири. За жене које живе са том болешћу, као и за њихове породице и пријатеље, обележавање овог дана изграђује нови смисао у пружању подршке у борби за излечење.
Свјетски дан борбе против рака јајника први је пут обиљежен 2013. године.
Рак јајника се годишње дијагностикује код готово 240.000 жена широм света, а одговоран је за више од 150.000 смртних случајева сваке године (према проценама Међународне агенције за истраживање рака), па се ради о гинеколошком тумору с најлошијим прогнозом. Симптоми најчешће остају непрепознати, јер се често могу заменити с другим симптомима мање озбиљних болести којима жене не придају посебну пажњу. Процењије се да само 45% жена са дијагнозом рака јајника живи дуже од 5 година. Када се ти бројеви упореде са пацијентима са дијагнозом рака дојке, код ког је стопа преживљавања дуже од 5 година 89%, постаје очигледно колико опасна и подмукла болест може бити.
Обележавањем Светског дана борбе против рака јајника жели се указати и на најважније чињенице о раку јајника, а то су:
1. Све жене су у опасности од обољевања.
2. Знање и свест о раним знаковима болести могу спасити бројне животе.
3. Рана дијагноза знатно побољшава изгледе за преживљавање.
4. Рак јајника често се дијагностикује у касној фази.
5. Многе жене погрешно верују да ће ПАПА тест открити рак јајника.
-Пандемија корона вируса изменила је околности у којима живимо и наше приоритете. Страх од заражавања и окупираност здравственог система борбом против ковида имали су за последицу запостављање симптома других болести и одлагање одласка код лекара. У онкологији, уочен је већи број пацијената који долазе у одмаклој фази болести. Сада, када имамо на располагању вакцину као моћну заштиту од ковида, можемо поново да се усмеримо на превенцију других болести. Редовни гинеколошки прегледи као и рано препознавање симптома могу омогућити откривање рака јајника у раној фази-каже др Ана Јовићевић, епидемиолог са Института за онкологију и радиологију Србије.
Важно је едуковати жене да, примете ли неуобичајено повећање стомака, упорну надутост, болове у карлици или учесталу потребу за мокрењем стално током неколико седмица, треба да потраже помоћ и посаветују се са лекаром. Такође је врло важно да жене редовито одлазе на превентивне гинеколошке прегледе.