Допремљен нови 64–слајсни скенер

Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац данас је испоручен 64–слајсни скенер Revolution EVO, америчког произвођача Џенерал електрик (GE). Уз овај најсавременији дијагностички апарат за компјутеризовану томографију испоручен је и аутоматски инјектор. Скенер је постављен у Служби за радиолошку и ултразвучну дијагностику у приземљу Хируршког блока.

Будући да је реч о скенеру нове генерације са три дијагностичке станице, предуслов за његово постављање била је адаптација простора, као и радног окружења за особље. По уношењу у адаптирани простор почиње механичка инсталација апарата која ће трајати неколико дана.

Након инсталације апарата следи функционална проба, повезивање на систем PACS, као и контролна мерења зрачења. Обука запослених радиолошких техничара и лекара очекује се убрзо по добијању свих дозвола за рад.

За пацијенте је значајно то што нови скенер неће бити замена за постојећи, већ ће услуга бити ефикаснија и бржа, с обзиром на то да ће у функцији бити оба апарата.

Шабачка болница нови скенер добила је у оквиру пројекта „Хитан одговор Републике Србије на COVID–19“, који имплементира Министарство здравља, а финансира Међународна банка за обнову и развој.