Интензивно школовање новог кадра и набавка савремене опреме

У протекле четири године, у шабачкој болници запослено је 60 младих лекара, од којих је три четвртине запослено за стално, док остали чекају да добију овај статус. Уједно, поделили смо 38 специјализација, а у јануару планирамо да доделимо још сигурно три или четири. Са нашим кадровским планом, који је близу 200 лекара, ово је значајно појачање. Никада више није дато специјализација, а поред овога у нашу установу од Министарства здравља и Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) стигао је и значајан број најсавременије опреме. Желим да нагласим да смо велику помоћ имали и од шабачких привредника који су уз нас били када је било најтеже – истакао је др Слободан Поповић, директор Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац.

Континуирано едуковање особља, специјализације, уже специјализације, запошљавање младог кадра, и то не само лекара већ и медицинских сестара и техничара, обележило је протекли период. Доктор Слободан Поповић са жаљењем је констатовао да је шабачка болница требало да буде на вишем нивоу по питању пружања здравствене услуге, али да су током година, из њему нејасних разлога, бројне шансе пропуштене. Дијагностички центар чија је изградња најављена још пре две деценије, никада није реализован.

–  Са дијагностичким центром изгубљена је магнетна резонанца, а потом је пропуштена шанса за ангио салу. При раздвајању Опште болнице и Дома здравља пре 15 година, изгубљено је сјајно педијатријско одељење, односно стационар на два нивоа изнад дечијег диспанзера. Остали смо без хидроблока, дела физикалне медицине, чиме је преполовљен капацитет физикалне медицине и рехабилитације. А да нам је остао стационар физикалне, могли смо бити конкурентни на комерцијалном тржишту. Сада смо дошли у ситуацију да имамо дугу листу чекања за рехабилитацију пацијената који су имали неку трауму, дегенеративне болести или шлогове – наводи др Поповић.

Додатан проблем је у томе што младим лекарима годинама нису одобраване нове специјализације. Створен је временски јаз, дошло је до смене генерација, многи лекари су отишли у пензију или у приватни сектор. Ово, како др Слободан Поповић наглашава, не мучи само шабачку болницу, већ и цео здравствени систем, будући да је генеза тога вишедеценијска. Укратко, није се радило квалитетно. Тек у последњих шест, седам година интензивно се кренуло у решавање проблема кадра. Зато се сада с правом може рећи да, конкретно у случају шабачке болнице, никада више није додељено специјализација.

– Примера ради, Служба за интерне болести је буквално десеткована. Лекари су отишли у пензију, неки у приватни сектор, нажалост, неки су нас прерано напустили. Тренутно, десет одличних младих лекара је на специјализацији из интерне медицине, али њих треба сачекати да постану специјалисти. Слично је и у другим службама. Имамо срећу да смо добили много младих лекара, најбољих дипломаца, а управо на њима је акценат. Мислим да са овом младом екипом коју имамо, можемо болници вратити стари сјај, само нам је потребно мало стрпљења. Држава је уочила шта је слаба тачка здравства и интензивно се ради на томе да се поправи. Не треба занемарити помоћ Министарства здравља и РФЗО у набавци нове и најсавременије опреме. У току септембра стиже нам нови 64–слајсни скенер, наредног месеца добијамо опрему за Службу патологије у коју годинама није улагано.Такође, очекујемо и ултразвучни апарат за Службу гинекологије. Уводимо и нове процедуре, а све то биће од великог значаја за пацијенте – каже др Поповић.

 

КОНТИНУИРАНА ИСПОРУКА НОВЕ ОПРЕМЕ

Од јануара 2019. године до сада у шабачку Општу болницу од Министарства здравља Републике Србије и РФЗО, између осталог, стигли су мобилни рендген апарати, ЕКГ апарати, пацијент монитори, респиратори, протокомери, болнички кревети, опрема за стерилизацију … Служба за офталмологију добила је најсавременији апарат за операцију катаракте, а ортопедија електрохидраулични операциони сто, Служба урологије флексибилни уретерореноскоп…

 

НОВА БОЛНИЦА ПО СВЕТСКИМ СТАНДАРДИМА

Шапцу предстоји изградња нове болнице регионалног типа, која ће бити урађена по најсавременијим стандардима. Уколико све буде ишло по плану, изградња би највероватније могла да почне већ 2024. године.

– Иницијално то је био пројекат реконструкције и доградње. Замислите како би изгледао тај процес, где болница мора 24 часа да ради, збрињава пацијенте, а за то време да се један по један објекат реконструише. Зато се одлучило да се ради нов објекат на другој локацији. Реч је о насељу Камичак, на месту где је сада сточна пијаца површине 4,3 хектара.

 

РЕФОРМА ЗДРАВСТВЕНОГ СИСТЕМА

Иначе, у Србији је у току реформа здравственог система. Очекује се да ће по окончању овог посла приватни сектор бити приступачнији грађанима, а на томе држава интензивно ради. Новине у здравственој заштити, између осталог подразумевају стандардизацију цена услуга и нивоа здравственог осигурања, што у комбинацији са државним здравственим сектором може да допринесе квалитетнијој и доступнијој здравственој заштити.

 

https://www.youtube.com/watch?v=O2IixatdAvY