Посебна признања дошла као круна огромних напора

Здравствени радници Опште болнице “Др Лаза К. Лазаревић” у Шапцу, добитници Видовданских одликовања због изузетних подухвата током Ковид епидемије, својим пожртвовањем у борби за животе пацијената, заслужно су понели блистава одличја која им је уручио председник Републике Србије.

Реч је о медицинарима који су од првог дана били на челу борбе против, до тада, непознате болести. Неки од њих у тој борби су се заразили, неки добровољно радили са најтеже оболелима, а ниједан од њих у немилосрдној борби са подмуклим и непредвидивим противником није наведен да устукне.

Маја Искић, анестетичар у Служби анестезије са реаниматологијом, радила је све време у респираторној јединици у “црвеној” зони са пацијентима на механичкој вентилацији. Доктор Милош Ранковић, специјалиста анестезиологије и реаниматологије, као један од најстаријих анестезиолога добровољно је радио у респраторној јединици “црвене” зоне.

Доктор Миодраг Павловић, специјалиста пнеумофтизиологије, од првог дана био је у ковид зони. У трећем таласу Короне, био је инфициран овим опасним вирусом услед чега је морао да буде хоспитализован, али се убрзо након краћег боловања вратио на своје радно место. И медицинска сестра Иванка Васић из Службе за неурологију, од првог дана храбро се борила за животе наших суграђана.

Одликована је и прим. мр сц. мед. др Снежана Ковачевић, помоћник директора за интернистички сектор, координатор Ковид зоне 1 у болници у Шапцу. У име својих колега, др Ковачевић се захвалила и истакла да је признање дошло као круна огромних напора који су сви у овој установи уложили.

– У последњих 15 месеци у пријемно-тријажној амбулатни Ковид зоне, прегледано је преко 12.000 пацијената, а лечено је око 2.600 пацијената, од тога је било 60 деце. Збрињавали смо и нековид пацијенте, тако да је за ово време у “зеленој” зони прегледано 99.000, а хоспитализовано 86.000 пацијената. У нашем дијализном центру урађено је више од 21.000 дијализа на 195 пацијената. Урађено је 2.500 операција од којих је свега пет до осам одсто било елективних, а све остале су биле хитне и неодложне. Такође, рођено је 1.147 беба. Иза нас је био велики посао у потпуно новим условима – рекла је др Снежана Ковачевић.

Доктор Слободан Поповић, директор Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“, упутио је најискреније честитке колегама због заслуженог признања. Како је истакао, преданим радом, пожртвовањем и посвећености, ухватили су се у коштац са невидљивим противиком и својим несебичним делом у борби за животе својих пацијената, одржали су лекцију из хуманости. Понос је бити део колектива у којем раде хероји попут Снежане, Маје, Иванке, Милоша и Миодрага, нагласио је др Слободан Поповић.

Поред здравствених радника шабачкој болници који су добили Видовданска одликовања, подсећамо да је на Сретење, поводом Дана државности Републике Србије, златном медаљом за заслуге одликован др Миливоје Ђурић, специјалиста инфектологије и прим. др Александар Јовановски, интерниста и субспецијалиста реуматологије, постхумно – златном медаљом за заслуге и дело лично херојства у лечењу становништва Републике Србије.