Иновативна терапија за мултиплу склерозу и у шабачкој болници

Пацијенти са подручја Мачванског округа оболели од мултипле склерозе, а којима је преписана иновативна терапија за лечење ове болести, више неће морати сваког месеца да путују у Београд по свој лек него ће га добијати у Шапцу. Како објашњава др Биљана Живановић, начелница Службе неурологије Опште болнице “Др Лаза К. Лазаревић” Шабац, ова установа постала је регионални центар за преузимање терапије. Тренутно 62 пацијента примају ову терапију.

Од 2020. године, грађанима Србије којима је постављена дијагноза мултипле склерозе, омогућено је да се лече по светским стандардима о трошку државе. Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) на позитивну листу ставио је лекове друге и треће генерације за мултипла склерозу. У клиничким центрима Војводине, Београда, Ниша и Крагујевца формиране су лекарске комисије које на основу клиничке слике пацијената и комплетне медицинске документације доносе одлуку ко од оболелих испуњава услове за лечење иновативном терапијом.

– Одобравање ко испуњава услове и даље ће се обављати у једном од ова четири клиничка центра, али значајно је то што пацијенти неће морати сваки месец да путују у, примера ради Београд, већ ће терапију моћи да преузму у Шапцу. Дакле, неће морати да плаћају пут, да губе време, већ ће лекови стићи у нашу болничку апотеку и бити уручени коме су одређени. У прва два, три месеца код нас ће лекове преузимати пацијенти који су већ на иновативној терапији и који су обучени како да је користе – каже др Биљана Живановић.

Нису сви пацијенти оболели од мултипле склерозе кандидати за иновативну терапију. У зависности од стања болести и степена оштећења, комисија утврђује ко на ову имуномодуларну терапију може да реагује повољно. У том смислу, пацијент који је већ непокретан, односно код којег је болест узела маха, није кандидат за терапију. Што ранија дијагноза и почетак лечења у значајној мери може да побољша квалитет живота пацијента, а у повољан исход рачуна се и када болест стагнира. Зато је увођење нових лекова у терапију мултипле склерозе од изузетне важности за такве пацијенте.

– Ове лекове они сами себи дају као што дијабетичари то чине са инсулином, додуше не свакодневно већ два до три пута недељно. Пошто ће у прво време терапију у Шапцу преузимати пацијенти који су обучени како да је користе, нове пацијенте обучаваће наше медицинске сестре из Службе неурологије. Формирали смо читаву екипу и лекара и сестара која ће у сваком тренутку бити на располагању пацијентима у случају било каквих погоршања или уколико им затреба помоћ. Што се тиче резултата нове терапије, једном годишње се раде детаљне претраге и ја морам да кажем да сам као лекар презадовољна резултатима – истиче др Живановић.

Мултипла склероза је хронично обољење централног нервног система. Болест је прогресивна, проузрокује висок степен инвалидности, ограничава пацијента у редовном функционисању, у раду, односно у радној способности. Шабац је са нешто изнад стотину евидентираних у самом републичком врху. Како др Биљана Живановић наглашава, Шабац је један од значајнијих градова у Србији по питању неурологије не само када је реч о лечењу пацијената са мултиплом склерозом, већ и других неуролошких обољења.

– Симптоми мултипле склерозе могу бити вртоглавица, зујање у ушима, оштећење вида на једном оку, слабост екстремитета, понекад главобоље… Када посумњамо на ову болест, прво радимо неуролошки преглед, потом лумбалну пункцију и основну анализу ликвора. То прате и друге лабораторијске анализе, као и магнетна резонанца. Ми у Шапцу можемо релативно брзо да потврдимо дијагнозу мултипле склерозе, а тежимо да то буде у року од месец дана како би пацијент што пре добио потребну терапију – каже др Биљана Живановић.