Свечано прослављена слава лекара – Свети Врачи

У Клубу Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац, обележена је слава лекара Свети Врачи. Сечење славског колача обављено је у присуству владике шабачког Јеротеја и свештенства Епархије шабачке Српске православне цркве. Обреду је претходила света литургија обављена у болничкој капели Свети Козма и Дамјан.

И ове године домаћин славе је Српско лекарско друштво – Подружница Шабац, а поред председнице прим. др Љиљане Станимировић, сечењу славског колача присуствовали су и др Слободан Поповић, директор шабачке болнице, Радивој Мићић, председник Управног одбора наше установе, др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ Шабац, др Бранко Вујковић, директор Завода за јавно здравље Шабац, др Александар Пајић, градоначелник Шапца, Владан Красавац, начелник Мачванског округа, др Живан Бајић, народни посланик у републичком парламенту, др Александар Перановић, директор шабачке филијале ПИО фонда, Јелена Павловић, директорка РФЗО – филијале у Шапцу, као и шабачки лекари, медицинске сестре и други сарадници.

– Свети Козма и Дамјан, Свети Врачи, у шабачкој болници први пут су слављени 1993. године, када је славски колач ломио покојни Патријарх српски Павле. Ове године са нама је наш нови владика Јеротеј. Ово је десети пут да Српско лекарско друштво као главни домаћин обележава лекарску славу Свети Врачи. Заправо, сви ми овде данас смо домаћини, јер је ово један заједнички еснафски скуп где лекари на овај начин желе да окупе људе који су добре воље, али на првом месту наше прве сараднике медицинске сестре и техничаре који су увек са нама и деле оно што ми као лекари имамо да пружимо нашим пацијентима – рекла је прим. др Љиљана Станимировић.

Директор шабачке болнице, др Слободан Поповић, истакао је да лекари морају да следе пут по угледу на Свете Козму и Дамјана.

– Светог Козму и светог Дамјана у народу су звали бесребреници, јер су бесплатно лечили болесне ништа не узимајући за своје услуге. То је тај пут хуманости који ми морамо да следимо. Желео бих да се захвалим лекарима који су у претходном периоду изнели велики терет пандемије. Велика захвалност за труд, жртву, одговорност и испит који су положили. Желим да у будућим данима останемо оно што јесмо – рекао је др Слободан Поповић.