Минимално инвазивне лапароскопске операције постају стандард у шабачкој болници

У Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу урађена је минимално инвазивна операција одстрањивања цисте на јајнику коју су самостално извели лекари наше установе. Овим захватом, развој лапароскопске хирургије у шабачкој болници проширен је и на гинекологију, па ће за врло кратко време такав вид лечења постати стандард.

Како је објаснио директор др Слободан Поповић, интензивна обука хирурга за минимално инвазивне ендоскопске процедуре започела је непосредно пре пандемије Ковида 19. Пандемија је условила да ова тема две и по године не буде у фокусу. Од недавно, стекли су се сви услови да се зацртани план поново почне реализовати.

– У потпуности смо имплементирали минимално инвазивне операције колона које самостално обављају наши хирурзи. Лапароскопски се раде и операције слепог црева, а очекујемо да ће убрзо заживети и лапароскопске операције препонске киле, за шта је обука увелико почела. Минимално инвазивном операцијом цисте на јајнику коју су урадили наши гинеколози уз подршку хирурга едукованих за ове процедуре, на неки начин симболично је започело „освајање“ и области гинекологије. Развој минимално инвазивних процедура смо морали почети много раније. Ипак, имали смо јасан план по овом питању и упркос паузи током пандемије, лично сам задовољан какав напредак смо направили – рекао је др Слободан Поповић.

Предности минимално инвазивне хирургије за пацијента су вишеструке. Мањи резови, мање крварење, мања могућност за инфекције, мањи болови, бржи опоравак и повратак уобичајеним активностима, укратко већи комфор за пацијента.

Иначе, иницијатива да у установама секундарног нивоу у Србији заживи минимално инвазивна ендоскопска хирургија потекла је од министра здравља др Златибора Лончара.