На превентивне прегледе одазвало се 284 Шапчана

У акцији бесплатних превентивних прегледа који су у недељу 16. јуна организовани у Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу, прегледано је 284 Шапчана међу којима је било петоро деце. Наши суграђани имали су прилику да без заказивања, здравствене књижице и упута ураде ултразвучни преглед абдомена, да провере комплетну крвну слику и шећер у крви, дерматолошки преглед свих промена на кожи и младежа, као и општи тумор маркер, тумор маркере јајника, тестиса, јетре и за дигестивни тракт. За децу је организован систематски преглед.

И ове недеље заинтересовани Шапчани могли су да бирају који преглед ће да обаве. Код дерматовенеролога обављен је 171 преглед, а од овог броја даља дијагностика индикована је код двоје пацијената. Ултразвучни преглед абдомена урађен је код 184 особе, даља дијагностика индикована је за 30 пацијената, а Биохемијска лабораторија урадила је анализе за 235 пацијената који су прегледани у шабачкој болници, од чега је код десеторо индикована даља дијагностика. Осим овога, лабораторија у нашој установи примила је и 348 узорака за тумор маркере који су пристигли из околних домова здравља.

Акција бесплатних превентивних прегледа организована под покровитељством Министарства здравља у близу 200 здравствених установа широм Србије.