Наша докторка учесник на међународном курсу у Швајцарској

Докторка Тања Катић Арнаутовић, специјалиста оториноларингологије у Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ Шабац, недавно се вратила са едукације одржане у Цириху у Швајцарској. Реч је о традиционалном међународном FESS курсу, а наша докторка била је међу 12 учесника који су имали прилике да сазнају најновије и најсавременије методе ендоскопске синус хирургије (ESS). Уз помоћ светских стручњака, а користећи најсавременију опрему с навигацијом, др Катић Арнаутовић имала је прилику да и сама уради ову интервенцију на кадаверима.

Курс је организован од стране Center for Rhinology, Skull Base Surgery and Facial Plastic Surgery ORL–Zentrum, Klinik Hirslanden, Zurich у сарадњи са Анатомским институтом Цирих, а осим стручњака из матичне куће, проф. др Данијела Симена и KD др Ханса Рудолфа Бринера, курс су држали и стручњаци из Луцерна, Лиестала, Универзитетске клинике Цирих, као и проф. др Џејмс Нејтан Палмер са Универзитета Пенсилванија. Осим оториноларинголога, предавања су држали и неурохирурзи и радиолог, како би у потпуности приказали могућности ESS и начин припреме и планирања саме интервенције.

– ESS спада у минимално инвазивне хируршке интервенције. Идеја је да се успостави нарушена функција синуса и да се омогући адекватно даље медикаментозно лечење. Читава операција врши се ендоскопски, камера и инструменти су у носу пацијента, а ток операције на екрану прате оператер и екипа. Не нарушава се претходна естетика лица, а очекивани резултат је успостављење функције синуса и значајно побољшање квалитета живота пацијената. Боравак у болници је краћи, а самим тим мањи су трошкови и за пацијента и за болницу. Тегобе због којих нам се ови пацијенти јављају су отежано или немогуће дисање на нос, ослабљено или изгубљено чуло мириса, секреција из носа, главобоља. Хируршком лечењу претходе адекватна анамнеза, дијагностика и максимална медикаментозна терапија, а потом, након адекватне припреме, (ендоскопије носа и радиолошке дијагностике, компјутеризоване томографије) у зависности од врсте поремећаја, анатомских варијација одлучујемо се за степен и обим операције – објашњава др Тања Катић Арнаутовић.

Иначе, нашој докторки ово није први пут да је одлазила на едукацију у иностранство. У току специјализације 2014. године, две недеље боравила је на клиници швајцарском граду Базел, а потом је учествовала на Курсу дисекције темпоралне кости. Два пута је примљена и на семинар Open medical institute у Салцбургу у организацији америчко–аустријске фондације. Током 2020. године, у Салцбургу је провела седам радних дана, успешно завршила курс и добила прилику да проведе три месеца на клиникама у Аустрији. Због пандемије, други курс одржан је онлајн.

– Боравак у страним срединама значајно је утицао на формирање мене као лекара, мог става и односа према послу и пацијентима. Дао ми је другу перспективу и показао да се ствари не морају радити само онако како се „Увек и никад радило“. Веома су значајни и контакти који се остваре у тим приликама, јер нам дају могућност да у немогућим ситуацијама ипак нешто променимо. Уз знање донето са ових курсева имам и жељу да допринесем да и наша болница буде у складу са европским тенденцијама у лечењу ОРЛ патологије. У плану је да нам долазе консултанти са наших клиника и да у наредном периоду значајно подигнемо квалитет услуге – истиче др Тања Катић Арнаутовић и најављује у наредних месец дана своје учешће у још једном значајном FESS курсу, који се организује у Грацу у Аустрији.

– До скоро директор курса био је цењени проф. др Хајнц Стамбергер, један од оснивача ESS, који нажалост више није међу нама. Исти курс похађало је већина колега из Србије, а са тог курса ESS је и дошла у Србију још 2002. године, када је у организацији проф. др Михаела Подвинеца велики број оторинолариголога, управо од проф. др Хајнца Стамбергера добио почетну обуку. Међу тим оторинцима били су и специјалисти из наше болнице прим. др Зоран Катић и др Милушка Алајбеговић, који су започели примену ESS у нашој установи. Неколико година курс је одржаван на ВМА, под вођством проф. др Андреаса Лојнига.  И прим. др Зоран Катић, др Милушка Алајбеговић, др Босиљка Томић, др Верица Филиповић, др Душко Сибинчић и др Александар Добошаревић били су учесници,  међутим од 2012. године немамо више прилику да се у нашој земљи едукујемо на тај начин. Обука на кадаверима, најбезбеднији је начин да се интервенција “савлада” – наводи др Катић Арнаутовић.

 

ПОДРШКА РУКОВОДСТВА И КОЛЕГА

–  У Служби за ОРЛ и МФХ ситуација тренутно није нимало лака. Раде само три оториноларинголога и два максилофацијална хирурга и они обављају посао који сузнекада радила три максилофацијална и шест ОРЛ лекара. Одсуство једне особе значајно ремети рад службе. Зато сам неизмерно захвална својим колегама што „покривају“ моје одсуство и тако ми омогућавају да се едукујем. Посебно сам захвална руководству наше установе које има слуха и разумевања за професионални развој младих лекара. Много ми значи подршка и колега и руководства болнице, јер без тога не знам како бих успела да реализујем своје професионалне планове. Захвална сам и пацијентима на стрпљењу и поштовању реда у амбулантама где неретко прегледамо у једној амбуланти од 50 до 60 људи – наглашава др Тања Катић Арнаутовић.