Одржана дводневна конференција о актуелним темама из здравства

На Златибору је одржана дводневна конференција из области медицине “Health up” која је окупила 300 учесника, међу којима је био и др Слободан Поповић, директор шабачке Опште болнице “Др Лаза К. Лазаревић”. На конференцији је организовано шест панела са најактуелнијим здравственим темама где су врхунски стручњаци говорили о превенцији, кардио–васкуларним болестима, дијабетесу, малигним болестима, стерилитету, као и телемедицини и употреби вештачке интелигенције у лечењу, али и о иновативним лековима у онкологији.

Највећу регионалну здравствену конференцију отворила је проф. др Сања Радојевић Шкодрић, директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО). Она је подсетила да су у Србији улагања у здравство већа него икада раније и да се улаже у све сегменте: у инфраструктуру, у изградњу и реконструкцију клиничких центара и болница, домова здравља, а да је у плану да се граде и сеоске амбуланте. Такође истакла је и да је Србија земља са највише права на вантелесну оплодњу.

– Посебан аспект је на породилиштима, а улаже се и у иновативне лекове и лекове за ретке болести. У нашем здравственом систему је од непроцењивог значаја и кадар, наши здравствени радници. Улаже се у њихово запошљавање, у повећање плата и побољшање услова њиховог рада. Акценат стављамо на младе, интензивно додељујемо специјализације – рекла је проф. др Сања Радојевић Шкодрић и нагласила да је циљ наше земље да не постоји иновативни лек који немамо, као и да свака општина има магнетну резонанцу.

Конференција која је окупила лекаре, истраживаче, научнике, институције, имала је за циљ да обезбеди квалитетну дискусију и дебату о едукацији здравствених радника, унапређењу процедура, иновативних лекова и здравствених капацитета.

Др Слободан Поповић и др Александар Симић, директор Специјалне болнице „Чигота“ на Златибору
Prim. dr sci. med. Даворин Радосављевић, директор Клинике за интернистичку онкологију ИОРС и др Слободан Поповић