Светски дан безебдности пацијената – 17. Септембар

Светски дан безбедности пацијената се обележава 17. септембра већ 72 године, као део глобалне акције заштите пацијената.  Овај дан је посебно важан последње две године када медицинско особље неуморно ради на спашавању живота и заустављању пандемије.

Тема овогодишњег Светског дана безбедности пацијената је „ Делујмо одмах за сигуран порођај уз саосећање“.  На овај начин се наглашава ризик којием су изложене жене и новорођенчад без адекватне неге током порођаја, као и значај акција које би обезбедиле приступ адекватним здравственим установама, као и разумевање и емпатију медицинских радника широм света. У периоду пре пандемије Ковид-19, на глобалном нивоу је дневно умирало 810 жена и 6700 новорођенчади, углавном  током самог порођаја. Већина смртних случајева се може спречити  пружањем сигурне неге у окружењу које подржава и разуме потребе жена и будућих мајки. На жалост, пандемија Ковид-19 је додатно отежала ситуацију и глобално гледајући,  онемогућила приступ установама и квалификованим здравственим радницима.

Светска здравствена организација позива владе, невладине организације, професионална удружења, институте истраживања, медицинске факултете и грађане да се прикључе кампањи и дају свој допринос у ширењу свести о важности сигурног порођаја.