У шабачкој болници изведена нова ортопедска процедура

У Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу по први пут су изведене две минимално инвазивне операције и то прелома кука и прелома потколенице. Операције је извео асистент др Урош Дабетић из Клинике за ортопедску хирургију и трауматологију Универзитетског клиничког центра Србије у Београду. Уједно, др Дабетић је постао и нови стручни консултант наше установе.

– Успешно смо урадили операцију прелома кука, односно горње трећине бутне кости помоћу дужег цефаломодуларног клина и операцију дела потколенице компресивним плочама са посебним закључавањем. Предност ове нове процедуре је краће време трајања операције, мање оштећење меких ткива, мање крварење, мања могућност инфекција и тромбоемболијских компликација, као и бржи опоравак пацијента – рекао је др Урош Дабетић.

За разлику од ранијег ортопедског приступа решавању оваквих врста прелома када је пацијенту за ослонац требало и три месеца, новом процедуром која је уведена у нашу установу, пацијент већ сутрадан може да устане из болесничке постеље.

Др Урош Дабетић и др Слободан Поповић, директор болнице

Директор шабачке болнице др Слободан Поповић не крије задовољство што се плејади истакнутих медицинских стручњака који годинама сарађују са нашом установом и едукују наше лекаре придружио и др Дабетић.

– У нашу установу већ долази стручни консултант из Института за ортопедско – хируршке болести „Бањица“, асистент др Бане Кривокапић. Доктор Дабетић је, на задовољство свих нас, постао члан тима, договорили смо сарадњу у едукацији наших ортопеда и у имплементацији нових ортопедских процедура. На овај начин значајно ћемо да унапредимо квалитет у пружању здравствене услуге ортопедским пацијентима. Наш нови стручни консултант помагаће нашим ортопедима у решавању најтежих случајева – истакао је др Слободан Поповић.

Др Јован Ћирић, др Милан Бабовић, др Урош Дабетић и др Раде Мићић