За месец и по дана шабачки неуролози урадили седам тромболиза

У протеклих месец и по дана, шабачки неуролози урадили су чак седам тромболитичких терапија које се примењују код појединих случајева можданог удара. Захваљујући обучености, искуству и стручности медицинског особља Службе за неурологију у Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“, код свих седам пацијената исход оваквог вида лечења био је позитиван. Како је нагласио др Зоран Ђурковић, специјалиста неурологије и шеф Јединице за мождани удар, за успех тромболизе од велике важности је брзо реаговање, јер од почетка првих симптома можданог удара до примања терапије не сме да протекне више од четири и по сата.

– Мора брзо да се уради преглед пацијента, лабораторијска дијагностика, снимање скенером и све то да се заврши у року од двадесетак минута и зато је ово компликована процедура. Ако се утврди да је пацијент кандидат за тромболитичку терапију, а она не може да се примени код свих можданих удара, укључује се интравенским путем. У Јединици за мождани удар у Служби неурологије имамо савремене уређаје помоћу којих се лек дозира, имамо мониторинг за праћење виталних параметара пацијента, а током примања терапије пацијент је под непрекидним надзором лекара и сестара и техничара – објашњава др Зоран Ђурковић.

Мождани удар је популациона болест и један од водећих узрока смртности и трајног инвалидитета. Из тог разлога од великог је значаја примењивати тромболизу као модеран вид терапије која може довести до потпуног опоравка пацијента. Тромболизом се постиже разграђивање тромба у крвном суду и поновно успостављање циркулације и смањивање, односно потпуно уклањање последица можданог удара. У шабачкој болници тромболитичка терапија примењује се успешно већ осам година. Ипак, да би пацијент на време добио неопходну терапију, мора да се хитно јави лекару.

– Нажалост, дешава се да се пацијент лекару јави прекасно. Некада услед незнања да препозна симптоме, а веома често и због игнорисања проблема. Тако се дешава да добије симптоме можданог удара ујутро, а јави се лекару тек поподне када је прекасно да терапија да жељени резултат. Дакле, свака сметња са говором, трњење и слабост руке, ноге, појава дуплих слика, вртоглавица захтевају јављање лекару без одлагања – упозорава др Ђурковић.

Тромболитичку терапију у шабачкој болници раде неуролози који су прошли едукацију у одељењу Ургентне неурологије УКЦС Београд, а о пацијентима брине десет сестара и техничара који су у Специјалној болници за цереброваскуларне болести „Свети Сава“ у Београду прошли едукацију за рад у Јединици за мождани удар и примену тромболитичке терапије.