1. децембар – Светски дан борбе против AIDS-a

„Глобална солидарност-заједничка одговорност“

Сваке године 1. децембра, обележава се Светски дан борбе против AIDS-а. Људи широм света се уједињују како би показали подршку особама које живе са HIV-ом и сетили се оних који су живот изгубили од AIDS-а. Здравље је људско право и мора бити главни приоритет да би се постигла универзална здравствена покривеност. Из тог разлога свет мора да стоји солидарно да би превазишао Covid-19 и окончао HIV.

COVID-19 је показао да током пандемије нико није сигуран док сви нису сигурни.
Остављање људи иза нас није опција ако желимо да успемо. Елиминисање стигме и
дискриминације, стављање људи у средиште и заснивање наших одговора на људским
правима и родно одговорним приступима кључни су за окончање сукобљених пандемија HIV-а и COVID-19. Ова здравствена криза, као и многе друге, највише погађа најсиромашније и најугроженије.

Криза COVID-19 погоршала је изазове са којима се суочавају људи који живе са HOV-ом, и проширила социјалне и економске неједнакости које повећавају рањивост
маргинализованих група на HIV. Међутим, ова криза је такође знак за узбуну, прилика да се ствари раде другачије – боље и заједничким снагама. У многим аспектима пораз AIDS-а као претње јавном здрављу зависи од тога како ће свет одговорити на COVID-19. Вођство и ангажовање заједница, који су кључни за успех одговора на АIDS, такође су кључни у одговору на COVID-19. Видели смо безброј примера како су активизам и солидарност заједнице још једном били најважнији у пружању информација, услуга, социјалне заштите и наде људима погођеним HIV-ом. Међутим, таква солидарност не може бити искључива одговорност заједница. Владе, донатори, верске вође, цивилно друштво и свако од нас треба да допринесе да свет постане здравији. Обележавањем 1. децембра 2020. године позивају се земље да појачају своје напоре у циљу стварања здравијег друштва. Овог 1. децембра затражимо глобалну солидарност и заједничку одговорност.

Чињенице и бројке:

· 38 милиона људи широм света живи са HIV-ом.
· 25,4 милиона људи приступило је антиретровирусној терапији.
· 1,7 милиона људи је новозаражених HIV-ом.
· у протеклих годину дана 690.000 људи умрло је од болести повезаних са AIDS-ом.

Више детаља на странама 2 и 3.